« divatmédiahttp://www.budapestbackstage.com/divatkommunikacio.htmlshapeimage_1_link_0

AZ ESEMÉNYHEZ KAPCSOLÓDÓ TOVÁBBI TARTALMAK – A BUDAPEST BACKSTAGE AJÁNLÁSÁVAL

MARIE CLAIRE FASHION DAYS - MAGYAR DIVATTÖRTÉNETEK SOROZAT

Divatossá vált idehaza a magyar divattal foglalkozni. Persze a megjelenő anyagok még mindig nagyon felületesek és bulvárosak, de kétségtelenül nőt az érdeklődés a hazai divatszakmával kapcsolatban.

Nem volt ez mindi így. Pár éve még alig lehetett hallani arról, hogy vannak tehetséges alkotóink a divat területén. Néhány kiemelt tervező gyakorlatilag teljesen kitöltötte azt a csekély médiateret ami a hazai divatnak jutott. Abban, hogy mára ilyen jelentősen megváltozott a kommunikáció iránya és mennyisége, nagy szerepe van annak a néhány minőségi divatprojektnek amelyek mögött tehetség, hozzáértés és jobbító szándék húzódik meg. Ilyen projekt a Marie Claire Fashion Days is, amely alig három év alatt beírta magát az újkori divattörténelembe.


Mi az MCFD sikerének a titka? A rövid válasz a multifunkcionalitás, a felelős társadalmi szerepvállalás, a jól pozícionált rendezvény és az üzletileg is hasznos modell. A Marie Claire egy jelentős nemzetközi brand amelynek a tevékenységi körébe rendezvények szervezése nem tartozik bele. Azonban a körülmények szerencsés alakulásának és néhány lelkes szakembernek köszönhetően összeállt egy olyan program, amely a cégvezetés támogatását is elnyerhette. A fiatal magyar tervezők támogatása, a fashion magazin olvasótáborának és a divatra nyitott réteg nívós divatrendezvényhez juttatása tökéletesen beleillik a Marie Claire társadalmi szerepvállalásának irányába, és a „ jó ügy” felkarolása a magazin ismertségét nem csak jelentősen növeli, de a brand megítélését is kifejezetten pozitívan befolyásolja. 


Ellátogattunk a magazin szerkesztőségébe, hogy többet tudjunk meg az MCDF történetéről, ahol Szűcs Péter, vezető szerkesztővel az ötlet megszületéséről, Kelenföldi Rita, marketing vezetővel a folyamatról, László Krisztina, főszerkesztővel pedig a célokról beszélgettünk.


Hogyan kezdődött a Marie Caire Fashion Days története?

Szűcs Péter: Minden Konsánszky Dóra telefonjával indult, akit már a Marie Claire Magazin előtt jól ismertem. A lap indulása óta vezető szerkesztő vagyok itt, előtte pedig a rádiónál vezettem egy divattörténettel foglalkozó műsort, ahol már próbáltam bemutatni a fiatal magyar tervezőket a hallgatóknak. Akkor még ez nem számított olyan trendinek, mint manapság, amikor nagyon divatos a divatról beszélni, a divatszakmában dolgozni és egyáltalán minden nagyon felkapott, ami ezzel a témával kapcsolatos. Ez természetesen nagyon jó, mert szerencsére azért van mire büszkének lennünk, szerintem. Persze almát a körtével összehasonlítani nem érdemes, így a hazai és a nyugati divatvilágot sem mérhetjük egymáshoz, hiszen égészen más történelmi hátterünk és ebből is fakadó vizuális kultúránk van. Én mindig is azt mondtam – és ez a szlogen hozzám is kötődik –, hogy legyünk büszkék arra, amink van – mert bizony van mire. Visszatérve a kezdetekhez, a fiatal divattervezőkkel tehát még a  rádiós korszakomból alakult ki egy nagyon jó kapcsolat és ez meg is maradt, így hívott fel Dóra, hogy lenne egy remek riport témája. A magyar rendőrség ugyanis felkért 6 fiatal divattervezőt, hogy tervezzenek nekik ruhát, ezt pedig érdemes lenne megírni, illetve ezen keresztül bemutatni ezeket a tehetséges fiatalokat. Ebből ugyan nem lett semmi, de ezen keresztül figyeltünk fel erre a témára. Az akkori divatszerkesztőnk, Tóth Ali és az ő The Room-os tapasztalata illetve kapcsolatai indították el gyakorlatilag is azt a folyamatot, hogy a magazin Perlaki Marcival lefotóztassa és egyben felfedezze az akkori „nagy generációt”. Innét pedig már egyenes út vezetett az első Fashion Days megszervezéséig.

Milyen célt tűztetek ki magatok elé ezzel?

Sz.P.: Talán kicsit szocreálul hangzik, de valójában nem kevesebbet, mint azt, hogy megszervezzük a magyar divatmozgalmat, amelynek pedig szintén akadt célja: minden magyar gardróbban legyen hazai tervezőtől származó ruhadarab. Legyünk büszkék rájuk, arra ami a miénk! Mert ez izgalmas! Természetesen e mögött egy szerkesztői döntés állt, de mégis az, hogy egy profitorientált, multinacionális cég hátteret nyújtott ehhez nem kis dolog. Ennek köszönhető, hogy végre megismerhették az olvasók a hazai tehetségeket. Akkoriban erről még senki nem tudta, hogy mi lesz a visszhangja: jó lesz vagy sem, vállalható-e vagy sem, mi mégis mögéjük álltunk. Azóta persze már divat erről beszélni, de mi adtuk a kezdő lökést és csak örülök neki, hogy ennyien követték ezt a jó példát. Ez már szinte nem is munka, annál több, szívügy!


Mik a fejlődési lehetőségek?

Sz.P.: Úgy gondolom, a divat ma nagyon szem előtt van, mindenki ezzel akar foglalkozni, épp ezért az én vízióm szerint lassan telítődni fog ez a piac. Már van pezsgő divatélet itthon is, egyre több fashion event közül lehet választani. Persze ezt nem kell London vagy New York divatéletéhez hasonlítani, de  magunkhoz képest ez igenis fejlődés. Ez a telítettség azonban azt vonja maga után, hogy egyre inkább a nagy globalizáció mellett – vagy épp ellenére – az válik majd értékessé, ami helyi, ami lokális. Ezekkel a helyi értékekkel lehet utána majd utakat vágni a világpiacok felé, amiknek a megléte a már említett globalizációnak köszönhető, ám mindaz, ami itthon megszokott és helyi, az máshol már egy egészen izgalmas íznek, színfoltnak fog tűnni. Hiszen a divat kicsit olyan, mint a zene, egy nemzeteken átívelő nyelvezet, amely egyformán szól itthon, Prágában és New Yorkban, de lehet egy sajátos hangja, amely abból adódik, hogy Magyarországon vagy bárhol máshol sarjadt, abból a közegből, valóságból táplálkozott. Hangsúlyozom, ez az én vízióm, mégis azt látom, hogy sok minden igazolja ezt a látomást.


A Marie Claire Fashion Days a küldetéstudat és a fiatal tehetségek felkarolása mellett egy remek marketinggel is párosul, azaz sikerült egy társadalmilag is hasznos, kiváló kezdeményezést marketing szempontból is jól felépíteni úgy, hogy az ne csupán egy ügy legyen, de „hasznot” is hozzon – közvetve és közvetlenül is – a magazin számára.


Kelenföldi Rita: Magából a magazin jellegéből adódott, hogy épp egy fashion esemény legyen az, amely a brandünket építi. Ez egy fiatal brand, jövőre lesz 5 éves Magyarországon. Az egész  rendezvény egy divatmozgalomból indult, amiről már Péter is mesélt, ez nőtte ki magát és jött létre belőle  a Fashion Days. Marketing szempontból – túl az ügyön – ez egy remek márkaépítés, erősít minket. Ezzel együtt azonban egy társadalmi felelősségvállalás is, amely keretén belül felkaroljuk a magyar divattervezőket és segítünk nekik bemutatkozni. A Marie Claire ráadásul nemzetközileg is egy olyan magazin, amelynek fontos, hogy nemzetenként ugyan mást és mást, de felkaroljon olyan ügyeket, melyek társadalmilag fontosak.


Működik a visszacsatolás, azaz a Fashion Days hatása érezhető a magazin szempontjából?

K.R.: A márkaépítés egy hosszú folyamat, hosszú távú terv, az eredmény nem látszik azonnal, de állíthatom, hogy a 3 év távlatából már érezzük a hatását.


Akadtak nehézségek a rendezvény megszervezésével kapcsolatban?

Sz.P.: Talán az egyetlen nehezítő körülmény az időpontok egyeztetése volt. Ha valamelyik tervezőnek külföldön egy fashion weeken kellett megjelennie, akkor értelem szerűen nem lehetett egyszerre két helyen, így fontos, hogy úgy válasszuk meg az időpontokat, hogy az érintettek itthon legyenek és ez az egyeztetés időnként nem könnyű.


Nem tervezitek, hogy a divathetek mintájára évente kétszer legyen Marie Claire Fashion Days?

K.R.: Rengetek szervezést, előkészületet igényel egy ilyen esemény. Szeretnénk továbbfejleszteni és azt elérni, hogy egyre több tervező mutatkozhasson be, akár egy a mostaninál több napig tartó eseményen. Inkább ez a cél a jövőben, mintsem az, hogy kétszer rendezzük meg a Fahion Dayst.


A társadalmi felelősségvállalás tehát remekül összekapcsolódott egy hatékony marketingtevékenységgel és márkaépítéssel, emellett pedig a rendezvény az olvasókra is nagy hatást gyakorol, hiszen a Marie Claire Fashion Days divateseményként nagyban formálja és befolyásolja a magazint vásárlók ízlését és véleményét a hazai divatvilágról, így valósítva meg a tökéletes multikonfekciós koncepciót.


Beszélhetünk célcsoportról, akinek a rendezvényetek szól?

László Krisztina: Nem igazán. Ott voltam idén is a Fashion Days minden napján és azt láttam, hogy a 16 éves lányoktól kezdve az 50 éves hölgyekig minden korosztály képviseltette magát. Én úgy határoznám meg a célcsoportot, hogy a divat iránt érdeklődő, kortalan, mai modern nők.


A társadalmi felelősségvállalásról már beszéltünk valamint a divatcélokról, de mint főszerkesztő, azért egészen más célok is lebeghettek a szemed előtt. Mik ezek?

L.K.: Igen, mind a fiatal divattervezők felkarolása és az ebből adódó felelősségvállalás, mind a márka építése fontos cél, vagy az, hogy erősítsük a magazin divatlap jellegét, de ezek mellett nem feledkezhetünk meg az olvasóinkról sem, akiket ezzel a rendezvénnyel is szerettük volna kicsit kényeztetni. Szerettük volna ha érzik, hogy gondolunk rájuk, hogy mindez nekik szól, értük van. A lap nagyon sokoldalú, valaki azért szereti, mert jó cikkeket olvashat benne, valaki azért mert, jelen van benne a már említett társadalmi felelősségvállalás, tehát egy komoly magazin, más a szép vizualitását dicséri, megint mások pedig azt, hogy igényes divatlap. Mi pedig szeretünk az olvasók kedvében járni, így mindig más és más tulajdonságainkat hangsúlyozzuk, a Fashion Days természetesen a magazin divatlap jellegét erősíti.

Emellett az ismertségünk növelése is a célok közé tartozott, ami igazán jól sikerült, hiszen rengeteg cikk, média-megjelenés kísérte a rendezvényt. Végül, de nem utolsó sorban pedig ez egy személyes találkozó az olvasóinkkal, ahol mi is látjuk, hogy kiknek írunk és a maguk valójában, hús-vér emberekként találkozhatunk velük, ahogy ők is velünk.


Ez egy igazi sikertörténet. Lehet ezt még fokozni?

L.K.: Természetesen. Fejlődni mindig lehet és kell is. Az egyik ilyen fejlődési irány, hogy szeretnénk nyitni külföld felé. Az alapgondolat, a magyar tervezők támogatása, de ha meg tudnánk toldani még egy nappal az eseményt vagy beleférne még egy-két plusz bemutató, akkor talán gondolkodhatunk külföldi, tehetséges, modern, fiatal tervezők munkáiban is…


A 3 év alatt érezhető a változás, azaz elértétek azokat a célokat, amiket kitűztetek magatok elé?

L.K.: Igen, nagyon is. Ha az üzleti részét nézzük, akkor azt látjuk, hogy egyre több szponzor szeretne csatlakozni a rendezvényhez, ha a tervezőket, akkor azt, hogy kezdetekhez képest sokkal fontosabbnak érzik a bemutatón való részvételt, és ma már rengeteg megkeresést kapunk azzal kapcsolatban, hogy szeretnének a Fashion Days részesei lenni. Az olvasók felől pedig szintén egyre csak nő az érdeklődés és a részvétel is, hiszen nem egy olyan esetről hallottam, hogy vidékről utaztak fel csak azért, hogy itt lehessenek az eseményen.


A jó tett helyében jót várj gondolata tehát a való életben is működik. Egy ügy felkarolása – a hazai, tehetséges, fiatal tervezők népszerűsítése – itt is meghozta a várt sikert. A Marie Claire Fashion Days 3 év alatt egy hihetetlenül népszerű rendezvénnyé nőtte ki magát, amely színvonalas, izgalmas és hasznos mind társadalmilag, mind üzleti szempontból is. A magunk részéről mi csak gratulálni tudunk hozzá és bízunk benne, hogy sikeres mintát követve más cégek is megpróbálnak értékes projekteket építeni, támogatni a jövőben.

« divatmédiahttp://www.budapestbackstage.com/divatkommunikacio.htmlshapeimage_3_link_0

BFN