« vissza a projektekhezBudapest_Backstage_-_magyar_divatszakma_-_divatmedia.htmlshapeimage_2_link_0

Divattörténelem

– képeskönyv a magyar divat 1116 évéről

A 2012. március 31-én megrendezett Gombold újra! öltözéktervezési pályázat egész napos rendezvényén vettük először a kezünkbe „A magyar divat 1116 éve” című albumot. A külseje tetszetős, a súlya impozáns, ez jutott elsőként az eszünkbe, amikor pedig – kicsivel később – alkalmunk adódott bele is lapozni, megállapítottuk, hogy olyan, mint egy történelmi képeskönyv. Nem is tévedtünk sokat, hiszen a lapok korról korra vezetnek végig minket a magyar viselet és népviselet történelmi változásain a honfoglalástól kezdve a csipkés főkötőkön, gyöngyös pruszlikokon és a szocialista manökencsillagokon át egészen napjainkig.

A magyar divat 1116 éve című album a 2012-es Gombold újra! tavaszi pályázatát lezáró rendezvény alkalmából jelent meg. Hét nagyobb fejezetet találhatunk benne, amely felöleli a 18. századig tartó divatot, a népviseletet, a divattervezés kezdeteit, a nemzeti viselet megjelenését, a budapesti divat fénykorát, azt az időszakot, amikor Budapestet divatvárosként emlegették, a szocialista divatot, és az 1989 utáni időszakot napjainkig.

A korabeli fényképekkel, divatrajzokkal, plakátokkal gazdagon illusztrált kötet kérdéseket vet fel és válaszokat ad, tényeket közöl és elgondolkodtat. A történelem hatása a divatra, a gazdasági és szociális összefüggések az öltözködéssel magyarul és angolul látnak napvilágot a könyv sorai által, gazdag képanyag, sőt korabeli idézetek kíséretében.

Lehet-e divat a népviselet? Mikor jelent meg az első női lap, amely már metszeteket is tartalmazott a legújabb módi szerint öltözött hölgyekről és urakról? Mikor „jött divatba” Budapest? Mikor kinek és mit illett felvenni? És vajon mikor vált rendszerellenessé a rúzs és a körömlakk?

Aki tehát egy könnyed, vasárnap délutáni olvasmányra vágyik, annak bátran ajánljuk, hiszen a sok kép és érdekes divatszösszenet önfeledt kikapcsolódást ígér, amely mellett némi tudást is magunkba szívhatunk a hazai divat több mint ezerévnyi alakulásáról.


 
« vissza a projektekhezBudapest_Backstage_-_divatprojektek.htmlshapeimage_3_link_0

DIVATTORTÉNELEM – MAGYAR DIVATTÖRTÉNETEK SOROZAT

BFN